Referencer

 

STEMSTER Light er designet til at høste pil, poppel, og lignende træstængler/biomasse, hvor stammediameteren kan være op til ca. Ø80 mm, samt en total ”træhøjde” på ca. 6-8 meter, med en vægt op til ca. 15 kg. Maskinens skærekapacitet er ca. Ø100mm ved ”stammefoden”.

Designet er tilpasset traktorer med vendbart førersæde og køreretning. Særligt traktorer af mærker som Valtra og Fendt er særlig velegnet.  Den aktuelle version af maskinen er baseret på en Valtra-traktor. Traktoren vil reversere under høstningen.

Udover traktoren som ”maskinbærer”, er maskinen baseret på tre hovedkomponenter;

  •  Skærebord
  •  Transportør
  •  Lad

Maskinens forskellige funktioner betjenes via hydraulik, tilkoblet traktors hydraulikudtag.

Skærebordet skærer træerne ved stammefoden lige over jordoverfladen,  en transportør griber dem og fører træerne over traktorens tag til ladet. Ladet kan tippes for at aflæsse.

Skæreplatformen er udstyret med 2 savklinger (Ø700-Ø800 mm i diameter), og den er drevet af traktorens PTO-udtag ved 1000 omdr/min., gennem en række gear.  Savklingerne roterer med en hastighed på ca. 2500 omdr/min.

Optimal arbejdshøjde fra spidsen af savklingen og til jordoverfladen vil være ca. 80-100mm.

Savklingerne er adskilt med et “sværd”. Klingerne er ikke justerbare i forhold til skærebordet, men højden justeres ved at ændre højden på traktorens liftarme.

Slisken mellem savklingerne er udstyret med en “rengøringsfunktion” for at holde klingerne og slisken ren fra smågrene. Denne funktion betjenes hydraulisk ved at vippe og skyde slisken fremad.

Skærebordet er fastgjort i traktorens bagerste 3-punkts ophæng/liftarme.

Den forreste del af transportøren er fastgjort til skærebordet med 2 højdejusterbare “tårne”.

Transportørens kæder, drives af 2 hydrauliske motorer. Hydraulikmotorerne er tilkoblet traktorens hydraulik via en proportionalventil på skærebordet. Transportørens hastighed, kontrolleres ved hjælp af separat styreboks i kabinen.

Transportørens indløb/forende kan justeres i højden, manuelt/hydraulisk.

Justering af transportørens højde/vinkel sker vha. to hydrauliske arme som via glideføringer, understøtter transportøren.

Indstillingen af højden på ​​den forreste del transportøren, skal være i overensstemmelse med træernes højde.

Transportørens længde er ca. 8 m fra indløb til udløb. Transportørens indløb er udstyret med to fangarme til at lede stammerne ind i transportøren.

Transportørkæden består af to sammenlagte kæder med medbringer på hvert andet led. Medbringerne er formet som trekanter og er fremstillet af polyuretangummi.

Traktorens tag er beskyttet af en plade / sliske, som træerne kan glide over.

Ladet er monteret på en ramme, der er fastgjort til traktorens frontlift, og til en bøjle monteret på traktors chassis lige foran førerkabinen. På bøjlen som går over traktors tag, er monteret armene til at løfte/vippe transportøren.

Ladet har nedfældelige sider, der vippes med en hydraulisk cylinder for at aflæsning.

Ladet kan forsynes med vejeceller, som kan bruges til at dokumentere mængden af ​​høstet biomasse.